četvrtak, februar 21, 2013

Uradi sam

Kako izračunati plodne dane

 

 

Svaka žena trebala bi da vodi beleške svakog meseca o menstrualnom ciklusu, obilnosti i dužini trajanja. Možete sami napraviti kalendar na godišnjem nivou i pratiti vaš ciklus, ili jednostavno zatražite od ginekologa ili u apoteci taj mali karton na kojem se nalaze sva uputstva. Plodni dani su neraskidivim nitima povezani sa vašim ciklusom i da biste ih izračunali, morate da vodite kalendar. Od davnina su poznate priče o tome da je jasno kada je žena najplodnija, da se to sve može zaključiti po različitom raspoloženju.


 

Prvo da razjasnimo jedno glavno pitanje. Šta su to plodni dani? Za vreme ciklusa jajnik oslobađa jajnu ćeliju spremnu za oplodnju i tada nastupa ovulacija. Ovulacija traje nekoliko dana i tada je verovatnoća za začeće najveća. Upravo računanje plodnih dana i izbegavanje istih neki parovi uzimaju kao kontracepcisko sredstvo.

Menstrualni ciklus jeste period između dva menstualna krvarenja i u proseku trebalo bi da traje tačno 28 dana. Pošto je reproduktivni sistem svake žene različit ovaj broj varira od 28 do 35 dana. Ciklus se zbog ovulacije deli na dva dela: period pre ovulacije i period posle ovulacije. Prvi dan kada dobijete menstruaciju uzima se za početak vašeg ciklusa. Vreme pre ovulacije često je promenljivog broja, i zbog toga dužina ciklusa često je neujednačena. Dok je period posle ovulacije uvek istog trajanja, prosječno 14 dana, mada kod nekih žena zna da prođe 2 dana ranije ili toliko dana kasnije. Na osnovu ovih činjenica plodni dani traju odmah nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Ipak, jasna je činjenica: oslobođena jajna ćelija, koja je spremna za oplodnju, živi od 12 do 14 časova, a spermatozodi, muške polne ćelije, mogu da prežive u ženi u prosjeku od 3 do 5 dana.

Poznavajući ta dva fakta, najplodniji dani svake žene i ciklus to je tačno 14. dan pre naredne menstruacije, najplodniji period kod žene jeste od 19. dana prije prije naredne menstruacije (tj. 9 dana od početka menstrualnog ciklusa) pa do desetog dana prije menstruacije (odnosno 18. dan od početka ciklusa). Medicinska istina je: najplodniji su oni dani u samoj sredini menstrualnog ciklusa, kod nekih žena i ovaj broj varira, ali prosjek ipak govori da najplodniji dani traju od 7 do 9 dana. Na primjer, ako kod neke žene ciklus traje čak 39 dana njeni plodni danu su u periodu od 16. do 25. dana cilkusa.

Postoji još jedan sporedni pokazatelj plodnih dana a to je reakcija tela, odnosno cervikalna sluz. Odmah po završetku menstrualnog krvarenja javlja se mutna, lepljiva i gusta sluz te približavanjem plodnih dana postaje sve obilnija i bistija. Žena je najplodnija na zadnji dan takvog iscedka, jer on olakšava spermatozoidima ulazak u matericu. Posle ovulacije količina sluzi se smanjuje, postaje gušća i lepljivija. Za sve one dame koje se ne odvajaju od svojih kompjuterskih spravica i u njemu vode evidenciju o svemu, ovo je idealna web stranica za vas: www.plodnidani.com

Ovakva beleška uzima vam samo nekoliko minuta dnevno, ne zaboravite. Najbitnije je da znate dužinu svog ciklusa jer samo tako možete imati dobru metodu za zaštitu od neželjene trudnoće ili dobar način da tempirate odnos za dolazak bebe. Vodite računa o svom menstrualnom ciklusu a samim time pazite na svoje zdravlje, jer ima li šta bitnije i preče na svetu.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Text Size


Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply